Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Φάρμακα και θηλασμός

  • Με την αύξηση του ποσοστού του θηλασμού καθώς και της διάρκειας που οι μητέρες θηλάζουν (δυο, τρία ή και περισσότερα χρόνια) πολλές φορές προκύπτουν (ή προϋπάρχουν) προβλήματα υγείας για τα οποία απαιτείται κάποια φαρμακευτική αγωγή!
  • Δυστυχώς πολλές φορές είτε δεν χορηγείται η κατάλληλη αγωγή είτε γίνεται σύσταση για αδικαιολόγητη διακοπή του θηλασμού! Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι τα περισσότερα ενημερωτικά φυλλάδια των φαρμάκων δεν είναι ενημερωμένα και συνήθως συστήνουν τη διακοπή του θηλασμού!
  • Η έρευνα στο θέμα αυτό έχει προχωρήσει πολύ και ξέρουμε πλέον ότι τα περισσότερα φάρμακα είναι συμβατά με το θηλασμό! Χαρακτηριστικά στο παρακάτω πίνακα αναφέρω κάποια φάρμακα που επιτρέπονται στο θηλασμό, τα περισσότερα των οποίων μέχρι πριν από λίγα χρόνια ούτε θα το σκεφτόμασταν να τα χορηγήσουμε σε θηλάζουσα μητέρα!

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ
Παρακεταμόλη
Depon, Apotel, Dolal, Panadol
Ιμπουπροφένη
Algofren, Nurofen
Μεφαιναμικό Οξυ
Ponstan
Δικλοφενάκη
Voltaren
Αντιβιοτικά
Augmentin, Klaricid, Flagyl, Procef, Ceclor, Zinadol
Ανοσοτροποποιητικά
Remicade,  Humira, Enbrel

  • Υπάρχουν πολλές πηγές ενημέρωσης! Η πιο αξιόπιστη στην Ευρώπη είναι η ιστοσελίδα:


www.lactancia.org

  • Παρέχει πληροφορίες στα Αγγλικά και τα Ισπανικά και ακόμη και οι γονείς μπορούν αναζητώντας τη δραστική ουσία να δουν σε ποια κατηγορία ανήκει το φάρμακο που πρόκειται να λάβει η μητέρα (το 80% των επισκεπτών είναι γονείς!).
  • Στην κατηγορία 0 (πράσινο χρώμα) ανήκουν τα φάρμακα που μπορεί να ληφθούν άφοβα από τις θηλάζουσες μητέρες.
  • Στην κατηγορία 1 (κίτρινο χρώμα) ανήκουν τα φάρμακα που μπορούν να ληφθούν, αλλά με κάποια προσοχή (πολλές φορές προτείνεται και εναλλακτική δραστική ουσία).
  • Στις κατηγορίες 2 (πορτοκαλί) και 3 (κόκκινο) ανήκουν φάρμακα που καλό είναι μητέρες που θηλάζουν να τα αποφεύγουν!
  • Συμπερασματικά, όταν θα χρειαστεί να λάβετε κάποια φαρμακευτική αγωγή καλό θα ήταν να ενημερώνατε το συνάδελφο που σας παρακολουθεί για την ύπαρξη της συγκεκριμένης ιστοσελίδας όπου μπορεί άμεσα να διαπιστώσει αν η αγωγή που σκέφτεται να σας χορηγήσει είναι ή όχι συμβατή με το θηλασμό, έτσι ώστε ούτε η υγεία μας αλλά ούτε και το μωρό μας να τεθεί σε κίνδυνο! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου