Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Ψευδοθηλές (Nipple Shields)

Οι ψευδοθηλές αποτελούν ένα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο βοήθημα θηλασμού!

Πρώτη αναφορά σε ψευδοθηλές υπάρχει ήδη από το 1600 (τότε ήταν ασημένιες!). Από το 1800 αναφέρονται οι πρώτες λαστιχένιες, και τα τελευταία χρόνια έχουμε πλέον τις εξαιρετικά λεπτές ψευδοθηλές σιλικόνης, οι οποίες είναι και οι μοναδικές που πρέπει πλέον να χρησιμοποιούνται!

Το πρόβλημα με τις ψευδοθηλές είναι ότι πολλές φορές μας δημιουργούν περισσότερα προβλήματα, απ’ ότι μας λύνουν.

Υπάρχουν λίγες καταστάσεις για τις οποίες είναι πραγματικά χρήσιμες, και θα αναφερθούμε σε αυτές παρακάτω. Αλλά τις περισσότερες φορές δυστυχώς χρησιμοποιούνται ως μια «εύκολη» λύση, σε μητέρες που είχαν ελάχιστη ή κακή βοήθεια με το θηλασμό τους, για να «καλύψουν» αυτό το έλλειμα βοήθειας!

ΚΥΡΙΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΧΡΗΣΗΣ ΨΕΥΔΟΘΗΛΗΣ
  1. Επίπεδες ή εισέχουσες θηλές, όταν είναι αδύνατη η τοποθέτηση του παιδιού στο στήθος με άλλο τρόπο.
  2. Προσωρινή προστασία των θηλών, σε πληγές ή τραυματισμούς, μέχρι την επούλωση των πληγών και τη σωστή επανατοποθέτηση του παιδιού στο στήθος
  3. Σε άρνηση του στήθους, και στην προσπάθεια επανατοποθέτησης στο στήθος βρεφών που έχουν ήδη μάθει το μπουκάλι.
Επίσης, πιο σπάνια, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ανατομικά προβλήματα των νεογνών ή πχ σε μητέρες με υπερβολική ροή γάλακτος

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ
  1. Μωρά που θα «γνωρίσουν» το θηλασμό με τις ψευδοθηλές, δυσκολεύονται στη συνέχεια να πιάσουν το «γυμνό» στήθος 
  2. Είναι πιο δύσκολο να εκτιμήσεις την επάρκεια του θηλασμού. Μωρά που φαίνονται να τρώνε καλά, παραπλανούν ουσιαστικά τη μητέρα, και τελικά δεν έχουν ικανοποιητική πρόσληψη βάρους.
  3. Μελέτες δείχνουν από 20 έως 45% μειωμένη πρόσληψη γάλακτος, πιθανότητα λόγω μειωμένης έκκρισης της ωκυτοκίνης ( είναι η ορμόνη που «κατεβάζει» το γάλα!)
Λόγω των παραπάνω, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν (ειδικά παλιότερα), μέχρι και 80% αποτυχία θηλασμού με τη χρήση ψευδοθηλής!

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥΣ
  • Αν είναι να χρησιμοποιηθούν, οπωσδήποτε μόνο η εξαιρετικά λεπτές (ultrathin) σιλικόνης.
  • Το μέγεθος το ταιριάζουμε περισσότερο με το μέγεθος του στόματος του παιδιού, και όχι της θηλής της μαμάς.
  • Δεν είναι απαραίτητη η αποστείρωσή σε κάθε χρήση τους. Μπορούμε απλά να τις πλένουμε με σαπούνι και ζεστό νερό, και να τις αποστειρώνουμε μια φορά/ημέρα.
  • Είναι πολύ σημαντική η σωστή τοποθέτησή τους. Γυρίζουμε ανάστροφα της ψευδοθηλές, σχηματίζοντας ένα «σομπρέρο», και μετά αφού την τοποθετήσουμε στη θηλή, την ξετυλίγουμε! Έτσι η θηλή εισέρχεται πιο βαθιά στη ψευδοθηλή, και «βεντουζιάζει» καλύτερα πάνω στο στήθος (υπάρχουν σχήματα για να γίνει πιο κατανοητό στις οδηγίες χρήσης του κάθε προϊόντος – καλό είναι να τις συμβουλευόμαστε πριν τη χρήση!)
  • Τέλος, επειδή μπορεί με την ψευδοθηλή μπορεί το μωρό να μην «αδειάζει» καλά το στήθος, ειδικά τις πρώτες ημέρες χρήσης τους είναι σημαντικό να έχουμε μετά το θηλασμό, 4-6 αντλήσεις/ημέρα, για να μην ελαττωθεί η παραγωγή μας. Όταν εδραιωθεί ο θηλασμός μας και έχουμε επιβεβαιώσει ότι το μωρό μας έχει ικανοποιητική πρόσληψη βάρους, μπορούμε να σταματήσουμε τις αντλήσεις
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Οι ψευδοθηλές, πλην ελαχίστων περιπτώσεων όπου είναι ενδεδειγμένη η χρήση τους, καλό είναι να αποφεύγονται από τις θηλάζουσες μητέρες!

Μπορούν να μας δημιουργήσουν θέματα τα οποία μπορεί να βλάψουν ανεπανόρθωτα το θηλασμό μας, και συνήθως αποτελούν ένδειξη μη επαρκούς συμβουλευτικής στα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει μια νέα μητέρα!

Τις χρησιμοποιούμε μόνο όταν είναι εντελώς απαραίτητες,, και τις ξεφορτωνόμαστε το συντομότερο δυνατόν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου